Välj en sida

Klockaregränd 4

Sigtuna 9 995 000 kr utgångspris

Sekelskiftesromantik i Sigtuna

1700-talsfastighet ombyggd i omgångar i vackert, skyddat läge i Sigtunas äldsta och mest eftertraktade område. En Carl Larssonidyll på Malmen för er som söker stor tomt, 100 m till Mälaren och gångavstånd till Stora gatan i Sigtuna.
Fastigheten har en huvudbyggnad och ett gårdshus, perfekt för uthyrning, gäster eller kontor. Mot Jakobs gränd står även ett enbilsgarage och en verkstads- och förrådsbyggnad.Interiör

Antal rum: 5 varav 3 sovrum

På Malmen i Sigtuna får du den sällsynta möjligheten att uppleva det gamla Sverige med den lilla stadens smala gränder och vackra byggnader samtidigt som du är på behändigt avstånd till Sveriges äldsta affärsgata med butiker, restauranger, läkarhus, apotek osv. Goda kommunikationer till Uppsala, Stockholm och Arlanda.

Denna anrika fastighet omnämns för första gången 1789. Här har bedrivits krukmakeri, kvarterskrog och diverse andra verksamheter. Till följd av sin placering mellan två gränder har fastigheten två registrerade adresser, Klockaregränd 4 och Jakobs gränd 3. En idyllisk gårdsliknande tomt med vackra uppvuxna träd och välskötta buskar. Huvudbyggnaden har extra generösa utrymmen och fönstren har småspröjsade fönster, som man inte ser så ofta men som ger en sådan charm till huset.

Huvudbyggnaden har genom årtionden byggts ut in etapper för att få den spännande form vi kan se idag. Man får en Carl Larssonkänsla redan när man öppnar grinden. Huvudentrén ligger i tomtgräns mot Klockaregränd med sin vackert målade dörr. På motsatt sida av tomten ligger garage och verkstadsbyggnad. Mellan dessa står den charmiga vita grinden som leder dig över en stenlagd gång mot stora husets östra långsida. Längs den stenlagda promenaden välkomnas du av två gatlyktor i klassisk äldre stil. På din högra sida tornar den vita flaggstången med fanan vajandes i vinden och till vänster står det lilla gårdshuset. Denna byggnad är i samma stil som stora huset och ger fastigheten en känsla av gård som är sällsynt på en så centralt belägen plats. Huset har sovrum, vardagsrum med nyinsatt kitchenette och WC med dusch. Detta möjliggör uthyrning och en inkomst som kan minimera driftkostnaden av fastigheten. Gårdshusets uppvärmningssystem är kopplat till huvudhusets bergvärmeanläggning..

Huset har genomgående ljusa innerdörrar med speglar alternativt glas som skiljer rummen åt. Rakt fram från entréhallen kommer du till vardagsrummet och till höger ligger köket, som är mindre än i moderna hus men med lite kreativ renovering kommer du ha ett praktiskt kök vars ringa storlek med kraft uppvägs av den magnifika matsalen i det angränsade rummet. Det är här du vill fira alla högtider, familjesammankomster och bjudningar i goda vänners lag. Du har gott om plats för ett ordentligt långbord och eventuella vitrinskåp. Från fönstret i burspråket kan du skymta Mälarens glittrande vatten. Från huset är det inte mer än 100 m ner till den gamla ångbåtsbryggan där Sigtuna båtklubb har ett antal båtplatser.

Matsalen nås via en serveringsgång från köket och genom dubbeldörrar in till vardagsrummet. Detta ligger i vinkel runt den trevliga öppna spisen, ett måste för ett hus av den här typen. I vardagsrum, matsal och sovrum ligger en mycket vacker fiskbensparkett i fint skick.
Från den tidigare nämnda serveringsgången når du även husets stora sovrum. Ett svårslaget sovrum som bjuder på en varm blomstertapet på väggarna, en vacker vit kakelugn och sjöutsikt från fönstret. Mitt emot rummet ligger tillhörande badrum. Badrummen i huset är av en äldre modell varför man bör räkna med renoveringar av dessa.

Entréplanet har ytterligare ett sovrum mot trädgården vilket även kan nyttjas som bibliotek, arbetsrum eller gästrum. Denna del har nyligen renoverade ytskikt och golv.

Övervåningen består av en öppen hall/genomgångsrum, WC, sovrum och inglasad balkong, det s.k. frukostrummet. Härifrån har du en härlig utsikt över Malmens hustak och Mälaren nedanför. Det vetter mot öster och är den givna platsen för morgonkaffet. Genomgångsrummet har använts som arbetsrum med skrivbord mot fönstret som vetter mot vattnet.

Huset har många skrymslen och vrår med goda förvaringsmöjligheter och praktiska lösningar.
I källaren finns mat/vinkällare, tvättstuga, dusch, pannrum och förråd.
Fiber är inte indraget i huset men finns i gatan vilket möjliggör anslutning.

Låter det här som ditt drömboende? Kontakta mig så ska jag berätta mer. Ragnar Öfverholm, Fastighetsmäklare 070 595 54 51

Byggnad

Typ av byggnad: 1½-plansvilla med källare
Boarea: 168 kvm
Biarea: 57 kvm
Byggnadsår: 1909
Kommentar till byggnadsår: Ursprungsbyggnad 1700-tal
Vatten & avlopp: Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Stomme: Trä
Fasad: Trä
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Tegel och plåt
Grundläggning: Torpargrund och källare
Uppvärmning: Bergvärme
Ventilation: Självdrag
Övrigt om byggnaden: - Taket delvis omlagt
- Fasad ommålad 2020
- Bergvärme installerad 2004
- El och vatten indraget 1974
Övriga byggnader: Gårdshus om 35 kvm
Enbilsgarage på ca 20 kvm
Förråd och verkstad på 34 kvm. I verkstaden ingår träsvarv, bandslipmaskin, bandsåg, pelarborrmaskin, iniversalmaskin, kompressor och spånsugsanläggning m.m.
Renoveringar: - Taket delvis omlagt
- Fasad ommålad 2020
- Bergvärme installerad 2004
- El och vatten indraget 1974

Energideklaration

EnergiklassD
Utförd: Ja
Datum: 2020-08-03
Energikonsumtion: 60 kWh/m2 år.
Primärenergital: 90

Ekonomi

Pris: 9 995 000 kr utgångspris
Taxeringsvärde: 6 515 000 kr (fastställt avseende år 2018)
Typkod: 220
Byggnadsvärde: 2 877 000 kr
Värdeår: 1964
Summa inteckningar: 600 000 kr
Driftkostnad: 32 100 kr/år och fördelas enligt följande:
  • Vatten/avlopp: 2 500 kr
  • Försäkring: 7 500 kr
  • Renhållning: 1 200 kr
  • Hushållsström: 20 300 kr
  • Sotning: 600 kr

Elkostnaden avser uppvärmning och hushållsel.

Tomt

Tomtarea: 1138 kvm
Tomttyp: Trädgårdstomt
Parkering: Garage för en bil och plats för 2-3 bilar.

Närområde

Allmänt: Malmen karaktäriseras av gamla, låga hus, trånga gränder, lummiga trädgårdar och utgör den mest pittoreska delen av Sigtuna. Fastigheten består av flera byggnader varav en är lämplig för generationsboende, uthyrning eller hemmakontor. Fastigheten ligger endast ett stenkast från Sigtunafjärden och här finns möjlighet till ett morgon- eller kvällsdopp. Fastigheten ligger bortom turiststråken men ändå endast några hundra meter från stadens affärsgata som erbjuder det mesta man kan behöva i vardagen. Det är ett lugnt och tryggt boende. Det är som en granne uttryckte det " inte fint utan underbart att bo på Malmen". Det är en ynnest att få bo där man verkligen kan känna historiens vingslag.

Servitut, planbestämmelser m.m.

Planbestämmelser: Stadsplan Ändring Av Dp Fornlämning (1 st)

Karta